Kulit Gatal: Punca, Simptom dan Rawatan

Penyakit kulit gatal adalah perasan yang tidak selesa dan juga iritasi yang berlaku kepada kulit hingga menyebabkan seseorang individu itu akan menggaru kawasan tersebut.

Kulit gatal dalam istilah perubatan dipanggil sebagai pruritus. Ia boleh menjadi semakin teruk ketika mana kulit seseorang itu menjadi kering.

Perkara ini selalu berlaku terutamanya bagi mereka yang sudah berumur kerana kulit mereka lebih mudah kering berbanding kulit orang yang muda.

Bergantung kepada punca masalah kulit gatal tersebut, ia mungkin kelihatan normal, merah, kasar dan ada dikalanya kawasan tersebut seolah-olah seperti bekas gigitan nyamuk (Bintat). Tabiat menggaru yang selalu akan menyebabkan kawasan kulit yang terlibat menjadi semakin tebal, mudah berdarah dan dijangkiti kuman.

Kebanyakan penghidap masalah ini selalunya mendapati simptom tersebut berkurangan apabila mereka menggunakan krim pelembab setiap hari dan merasa selesa apabila mandi menggunakan air panas.

Apakah simptom selain kulit gatal?

Anda mungkin mengalami masalah ini pada bahagian kulit sahaja seperti di tangan dan kaki ataupun pada seluruh badan anda. Masalah kegatalan kulit mungkin berlaku tanpa perubahan pada bahagian kulit. Ataupun ia juga boleh menyebabkan perubahan sebelum atau selepas itu seperti:

 • Kemerah-merahan
 • Ruam cacar air
 • Kulit kering dan merekah
 • Kulit yang bersisik

Kadang-kadang masalah ini boleh berlaku dalam jangka masa yang lama menyebabkan kawasan yang digaru itu menjadi tebal dan kering.

Apakah punca kulit gatal?

Terdapat beberapa punca yang menyebabkan kulit menjadi gatal. Ia boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu:

1. Masalah kulit

Terdapat beberapa masalah kulit yang boleh menyebabkan kegatalan berlaku. Ia adalah:

 • Kulit kering(xerosis)
 • Ekzema
 • Psoriasis
 • Kudis buta
 • Parut
 • Kawasan gigitan serangan
 • Ruam alahan

2. Penyakit kronik

Terdapat beberapa jenis penyakit yang boleh menyebabkan masalah ini berlaku. Ia adalah:

 • Kegagalan hati
 • Kegagalan buah pinggang
 • Anemia disebabkan kurang zat besi
 • Masalah tiroid
 • Multiple myeloma
 • Limfoma

3. Penyakit saraf

Terdapat beberapa penyakit yang akan mengganggu fungsi saraf dan boleh menyebabkan kegatalan. Masalah tersebut adalah:

 • Multiple sclerosis
 • Kencing manis
 • Kayap

4. Penyakit psikiatri

Terdapat beberapa penyakit ini yang boleh menyebabkan masalah ini berlaku. Ia adalah:

 • Penyakit kembimbangan(Anxiety disorder)
 • Obsessive compulsive disroder(OCD)
 • Kemurungan

5. Alahan

Terdapat individu yang alah pada beberapa jenis bahan, makanan dan ubat. Selalunya individu ini akan menyebabkan ruam yang tumbuh diseluruh bahagian badan dan menyebabkan kegatalan yang teruk.

Apakah ujian untuk mengesan punca kepada masalah ini?

Kebanyakan masalah kulit boleh dikenalpasti dengan melihat karakter kulit tersebut sama ada ia tebal, kering, mempunyai ruam, mempunyai vesikel dan sebagainya.

Beberapa ujian yang lain hanya dibuat untuk mengesan penyakit-penyakit yang tidak boleh diketahui dengan melihat kulit sahaja.

Ujian yang boleh dibuat adalah mengambil darah untuk mengetahui penyakit seperti:

 • Kencing manis
 • Masalah tiroid
 • Masalah hati dan buah pinggang

Apakah rawatan untuk masalah ini?

Rawatan kepada masalah kegatalan kulit ini adalah dengan cara mengesan punca kegatalan tersebut dan merawatnya. Jika rawatan dirumah tidak mampu menyelesaikan masalah tersebut, pesakit perlulah berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan dan juga rawatan.

1. Krim steroid

Krim steroid selalunya digunakan untuk merawat masalah ekzema dan juga psoriasis. Ia mampu mengurangkan keradangan yang berlaku disebabkan penyakit kulit tersebut dan sekali mengurangkan rasa gatal pada kulit

2. Krim pelembab

Bagi masalah ekzema yang tidak terlalu ketara, lebih kepada kulit kering, pesakit disarankan untuk menggunakan krim pelembab terlebih dahulu sebelum menggunakan krim steroid.

Bagi mereka yang berumur dan menghadapi masalah kulit kering, mereka disarankan untuk menggunakan krim pelembab. Elakkan dari menggunakan krim steroid jika anda tiada masalah ekzema atau psorisis. Ini kerana ia boleh menyebabkan kulit anda menjadi nipis dan lebih senang untuk tercedera.

3. Pengambilan ubat anti-histamin

Ubat anti-histamin dalam bentuk tablet sesuai untuk digunakan untuk mengurangkan kegatalan pada kulit terutamanya jika ia melibatkan alahan.

4. Penggunaan losyen anti kudis buta

Pesakit yang disyakit menghadapi kudis buta perlulah menggunakan losyen khas iaitu Losyen Permetherin dan Losyen Benzyl benzoate. Losyen ini berfungsi untuk membunuh parasit yang tinggal di dalam kulit pesakit.

Cara untuk mengelakkan daripada mengalami masalah ini.

Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengurangkan masalah kegatalan kulit ini. Ia adalah:

1. Elakkan bahan atau pakaian yang boleh menyebabkan kegatalan

Ada sesetengah daripada mereka alah kepada beberapa jenis pakaian. Ini menyebabkan mereka mengalami alahan dan keradangan kulit.

Bahkan ada juga pakaian yang menyebabkan suhu badannya meningkat. Peluh yang terhasil pula akan memberi iritasi pada badan hingga menyebabkan badan merasa gatal.

2. Gunakan krim pelembab

Krim pelembab perlulah digunakan setiap hari untuk mengelakkan masalah kering kulit berlaku. Krim pelembab yang paling sesuai adalah yang jenis hypoallergenic dan bebas daripada pewangi.

3. Gunakan beberapa jenis losyen

Bagi mereka yang mengalami chicken pox, kudis buta, ruam disebabkan jangkitan kulat atau alahan boleh menggunakan losyen calamine. Selalunya ia akan memberikan kelegaan kepada masalah kegatalan jenis ini.

Tetapi jika anda menghadapi ekzema, elakkan daripada penggunaan calamine kerana ia boleh mengeringkan kulit anda.

4. Elakkan menggaru

Elakkan menggaru kawasan yang gatal. Ini kerana ia boleh menyebabkan kawasan tersebut tercedera dan bakteria boleh menjangkiti kawasan kulit tersebut.

5. Mandi menggunakan air yang suam.

Penggunaan air suam ketika mandi boleh mengurangkan rasa gatal pada kulit dan memberi keselesaan pada pesakit

6. Gunakan Pelembab udara (air humidifier)

Jika keadaan rumah anda selalu kering, anda dinasihati untuk menggunakan pelembab udara untuk memastikan udara di rumah anda tidak terlalu kering. Ini akan mengelakkan kulit anda menjadi terlalu kering.

Rujukan:

 1. Fazio SB, et al. Pruritis: Overview of management. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov.1, 2018.
 2. AskMayoExpert. Pruritus without rash. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.
 3. Goldsmith LA, et al., eds. Pathophysiology and clinical aspects of pruritus. In: Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2012. https://www.accessmedicine.mhmedical.com.
 4. Yosipovitch G, et al. Chronic pruritis. The New England Journal of Medicine. 2013;368:1625.

 

Untuk lebih banyak info layari : www.spabekamarrayyan.com

Kredit : Dr Latif Saad

Seorang pegawai perubatan dan masih berkhidmat di klinik kesihatan. Pengasas kepada page The Diagnosa dan Root of Science

Kongsi: